TEKST • Kern Koppen brengt Zomer Fruit uit

In samenwerking met Ongetemd brengt Kern Koppen dit jaar vier seizoensgebonden EP’s uit. In mei vond de release van ‘Lente Koorts’ plaats, en vrijdagavond presenteerden de heren ‘Zomer Fruit’ in het Paard van Troje. ‘Herfst Blad’ en ‘Winter Slaap’ worden in de desbetreffende jaargetijden verwacht. Net als de lenteplaat is ‘Zomer Fruit’ een plaat zonder nader te omschrijven stijl, maar zonnig is de plaat zeker.

“Er staan kleine glaasjes bubbels bij de bar klaar voor iedereen die aanwezig is.” Al vroeg op de avond wordt in de foyer van het Paard van Troje duidelijk dat de release van ‘Zomer Fruit’ niet de enige reden voor een feestje is. Frank van der Steen geeft aan dat hij graag ergens op wil proosten. Naast de geboorte van de EP viert hij ook de geboorte van Kai Moen, zijn pasgeboren zoon. Vervolgens heeft zijn broer Guus van der Steen (Ahab) nog een een knap staaltje humoristisch dichtwerk voor de bezoekers in petto.

Dan verwijzen de broers het publiek naar de zaal, waar het door Tom Giles (Tommy 2 Times) en de rest van de band verwelkomd wordt. De mannen staan met veel trots en energie op het podium. De bezoekers zijn binnen enkele seconden om, al snel wordt er gedanst en gaan de handen de lucht in. De harde kern zingt zelfs mee. Het ziet eruit alsof er een noodzakelijke ontlading op de planken plaatsvindt. Na weer een seizoen keihard werken kunnen ze eindelijk hun nieuwe materiaal over een publiek uitstorten.

Als je slechts één nummer van de Kern Koppen kent, is je beeld van de heren waarschijnlijk niet representatief. Bij het beschrijven van de muziek die Kern Koppen maakt, kun je je namelijk niet beperken tot rap. Het is geen jazz, het is ook geen rock, geen hiphop en geen indie. Het is het allemaal. Kern Koppen staat daarmee garant voor de ultieme crossoverbeleving.

Ook heeft ieder nummer een geheel eigen toon. Neem bijvoorbeeld het nieuwe nummer ‘Lulu eiland’. Vergeleken met ‘Vliegen zonder vleugels’ is het iets totaal anders. Je waant je op een tropisch eiland, met een dikke kokosnoot inclusief rietje, in een hangmat. Erg uitheems, helemaal indie, helemaal experimental, helemaal geen rap en toch totaal Kern Koppen.

De mannen spelen natuurlijk niet alleen de nummers van de nieuwe EP. Wanneer ‘Ruimte weer’ wordt ingezet in de kleine zaal van het Paard, is die eigenlijk te klein. Het publiek gaat volledig uit zijn dak, en naarmate de avond vordert stijgt de temperatuur in de ruimte. Na elk nummer is het applaus weer een stukje luider. Kern Koppen weet hoe het een publiek moet entertainen.

Zoals ook mama Van der Steen onderschrijft: “Wat zij met de Nederlandse taal doen, is echt prachtig”. De mannen hebben een ongekend, ongetemd talent voor taal en muziek. “Gevangen tussen mijn drang om te vluchten en mijn onbekwaamheid om deze vooralsnog te realiseren,” zegt Guus in zijn inleiding. Beste mannen van Kern Koppen, vluchten is nergens voor nodig. We want more!

Geschreven in opdracht van 3VOOR12 Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s