DOCUMENTAIRE ‘VERREKIJKERS’

Samen met journaliste Tessa van Harmelen maakte ik medio 2016 mijn eerste documentaire over een gezin waarin slecht zicht een grote rol speelt. Elma en Jur zijn extreem bijziend (-25). De gevolgen hiervan zijn voor Elma levensveranderend, maar geldt dat ook voor haar jongere broer Jur?

Verrekijkers vertelt het verhaal van de 23-jarige Elma Keijzer en haar 18-jarige broer Jur. Beiden proberen ze hun weg te vinden in een visuele wereld terwijl ze zelf steeds slechter gaan zien.

Waarom is deze documentaire belangrijk?

Met de komst van computer, laptop, tablet en smartphone doen wij vanaf jonge leeftijd al steeds meer op minder dan een halve meter afstand van een beeldscherm. Dit is op zijn zachtst gezegd niet gunstig voor onze ogen. We worden dan ook steeds vaker bijziend.

Voor de meeste mensen zal dit uitkomen op een kleine -1 of -2, maar met de komst van meer bijzienden gaan ook het aantal extreem bijzienden omhoog. Dit zijn mensen die een sterkte van -6 of hoger hebben, zij zien volgens oogarts Caroline Klaver minder dan 10% zonder bril of lenzen.

De documentaire is tot stand gekomen met crowdfunding via Cinecrowd. Het Oogfonds heeft zich later als partner aangesloten. Bekijk hier de sponsorpagina. Ons project werd ondersteund door het documentairetraject Campusdoc van de School voor Journalistiek te Utrecht.

Bekijk de film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s