Participatie: de wijk activeren van binnenuit

Hoe we de bewoners van Utrecht Noordwest activeren om mee te doen. Zo helpen ze zelf hun buurt vooruit.

Buurten beter maken

Een van de grootste uitdagingen voor een gemeente, is al haar bewoners bereiken. Hen mee laten doen, en mee laten denken met hun wijk. Zij kennen hun buurt tenslotte het beste. Maar zenden werkt niet - je moet mensen raken en vertrouwen opbouwen.

Met Gemeente Utrecht en hun Wijkbureau Noordwest hebben we samengewerkt aan een serie korte videoportretten. Zo hebben we de Buurtagenda onder de aandacht gebracht van bewoners.

Ze vinden online & offline de weg naar de Buurtagenda, een plek waar mensen zelf ideeën kunnen indienen voor het verbeteren van hun wijk. We laten ze zien wat er al gebeurt, en wat er allemaal mogelijk is. Veel mensen hebben namelijk geen idee dat ze op heel veel manier invloed kunnen hebben op wat er in hun wijk gebeurt.

Initiatiefnemers van activiteiten promoten in de films zelf de waarde van meedoen: het sterker maken van de wijk, en het bij elkaar brengen van mensen.

Onze overwegingen

Storytelling

Geen luxe, maar noodzaak om draagkracht te creëren en betrokkenheid te vergroten. Verhalen activeren, beleidsstukken niet. Daarom hebben we de mensen zelf gevraagd om hun verhaal en motivatie te delen.

Laagdrempelig

Participatie in een pittig onderwerp. Meedoen in de wijk moet zo makkelijk mogelijk zijn, en eventuele drempels moeten zo laag mogelijk gehouden worden. Zowel qua taal als de actie waartoe de video oproept.

Distributie

Zonder platform bereik je je doelgroep niet. Het wijkbureau van Noordwest miste kennis en kunde op het gebied van social media. Daarom hebben we ze een in-house training gegeven om snel aan de slag te gaan met hun socials. Daarnaast moeten de films makkelijk deelbaar zijn.

De verhalen

Meervoudige problematiek

Deze wijk heeft mindere tijden gekend, en is die nog niet helemaal te boven. In veel gezinnen speelt meervoudige problematiek: armoede, verslaving en gezondheidsproblemen.

De videoportretten sluiten aan bij de behoefte aan trots op de wijk. Samen elkaar dragen. Ondanks de problemen die er spelen, zijn de mensen uit Noordwest heel betrokken bij elkaar. En dat is precies wat je nodig hebt als je samen vooruit wil komen.

De mensen die we hebben gesproken zijn stuk voor stuk toppers die hard werken om de wijk beter en socialer te maken.

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Haidy

Ze herinnert zich nog goed hoe fantastisch ze het vond toen ze vanuit de eilanden uiteindelijk neerstreek aan de Vecht, op het Vechtplantsoen. De buurt is wel erg veranderd sindsdien, en ze zet zich met hart en ziel in voor nieuwe verbindingen in haar buurt.

Anja

Anja woont al haar hele leven in de wijk en heeft er al een hoop meegemaakt. Ze doet wat ze kan om bewoners te helpen. Een rondje wandelen met de hond, een maaltijd bereiden, een wandeling.

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Mohamed

Als actieve bewoner en ervaringsdeskundige is hij een rolmodel voor de wijk. Al tientallen jaren zet hij zich in voor Noordwest. Hij heeft de Buurtagenda ingezet om tassen met eten en spullen uit te delen aan gezinnen die het niet breed hebben.

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Lisa Beekman, Wijkadviseur Gemeente Utrecht

"De video’s hebben echt een verschil gemaakt. We hebben nu een veel sterkere manier om te laten zien wat we doen en waarom de Buurtagenda belangrijk is. Tijdens bijeenkomsten en overleggen kunnen we mensen direct meenemen in de verhalen van bewoners, in plaats van alleen over de resultaten te vertellen.

Dit heeft ons enorm geholpen bij het lobbyen en het creëren van draagvlak binnen de gemeente én bij bewoners zelf. Mensen zien nu concreet wat er mogelijk is en voelen zich meer betrokken bij de initiatieven in hun eigen wijk."

Videoportretten zijn het beste wat we te bieden hebben.

Afgestemd op jouw doelen, jouw doelgroep en jouw organisatie. Echte mensen met hun echte verhalen. Lees hiet meer over videoportretten.

Onze aanpak

Actie in de wijk is altijd onderhevig aan verandering. Mensen ook: zij zijn de kern van de wijk. Door korte lijnen te houden met Team Noordwest, hebben we voor iedere activiteit een unieke aanpak gehanteerd. En zo samen gewerkt aan 9 unieke video's met heel verschillende perspectieven. En een goede representatie van de wijk. Wat we gemaakt hebben:

  • Duurzaam draaien: we hebben een bibliotheek aan video opgebouwd zodat het wijkbureau daar nog lang uit kan putten voor hoge kwaliteit content.

  • Portretvideo's: rolmodellen aan het woord over waarom zij gebruik maken van de Buurtagenda.

  • Reels: een set herbruikbare content voor social media om aandacht te vragen voor terugkomende momenten die belangrijk zijn, zoals het wethouderspreekuur waar iedereen welkom is voor vragen.

  • Fotografie: representatieve, hoge kwaliteit foto's om te gebruiken, online en offline, om te communiceren over de wijk en haar inwoners.

Wat hebben we bereikt?

  • Een stevige, nieuwe basis om vanuit verder te werken op social media. Voor het Instagram account hebben we een contentstrategie en een structuur ontwikkeld. Die groeide binnen een jaar organisch tot zo'n 1000 volgers. Zo heeft het wijkbureau altijd een kort lijntje met bewoners.

  • Draagbaar draagvlak. Dankzij de films kunnen de wijkadviseurs van Noordwest heel effectief communiceren over wat ze doen en waarom ze dat doen: voor politiek draagvlak voor de initiatieven dus enorm belangrijk.

  • Korte, krachtige en tijdloze films om de Buurtagenda blijvend mee onder de aandacht te brengen bij de bewoners van Noordwest. Met uiteraard nog veel meer extra materiaal om voor de lange termijn mee te werken.

Lotte Sterkens, Wijkadviseur Gemeente Utrecht

"De samenwerking met Moker Media was ontzettend fijn. Jullie maakten het proces soepel en overzichtelijk, wat voor ons echt een verschil maakte. We wisten altijd waar we aan toe waren, en doordat jullie zo flexibel en proactief meedachten, konden we snel schakelen als dat nodig was.

Dat gaf ons veel rust en vertrouwen. Het eindresultaat heeft al onze verwachtingen overtroffen: de beelden, de montage, alles klopt. De verhalen van bewoners komen prachtig tot leven en laten precies zien wat we voor ogen hadden."

Samenwerken aan persoonlijke verhalen

Mensen worden gedreven door emoties: rake verhalen raken mensen. Wil jij met ons samenwerken aan persoonlijke films die voor jouw organisatie werken?

Vorige
Vorige

Verbinding in beeld: de complexiteit van gemeenschappen