Fanny DvdD klein.jpg

Verbinding in beeld: de complexiteit van gemeenschappen

Hoe modulaire mini documentaires maatschappelijke vraagstukken helder en duidelijk in kaart brengen. De vertaling van een onderzoeksthema naar film.

Sociaal weefsel onder druk

Gemeenschappen zijn cruciaal voor de samenleving, maar het sociale weefsel in de gemiddelde buurt slijt. Toch zorgen vergrijzing en de druk op de zorg ervoor dat steeds meer mensen op die gemeenschap zullen moeten terugvallen. Hoe bouwen we die gemeenschappen weer op, met respect voor de mens en haar omgeving?

Met het wegvallen van oude structuren ontstaat de behoefte aan nieuwe ideeën en samenwerkingen. Niet alleen in de buurt, maar ook in organisaties. Hoe faciliteer je dat zonder koers te verliezen?

We nemen je mee in deze case: een modulaire mini documentaire. Een onderzoeksfilm die we maakten voor het Lectoraat Duurzame Gemeenschappen (Hogeschool Utrecht), onder leiding van Anton Boonen.

Onze overwegingen

Verhalend

We willen mensen in beweging krijgen en inspireren. Daarvoor bestaat geen beter middel daarvoor dan emotionele verbinding. En die krijg je door verhalen van echte mensen erbij te betrekken.

Modulair

Deze producties zijn strategisch geschoten. We hebben aan de voorkant slimme keuzes gemaakt. We bouwden de documentaire op uit kleinere delen die ook op zichzelf kunnen staan en uit de grote film gehaald kunnen worden. Zo werk je precies en nauwkeurig voor je doel en doelgroep.

Laten zien

Gemeenschappen zijn niet concreet, ze bestaan uit mensen. Door de gemeenschap in beeld te brengen, maak je inzichtelijk waar je precies mee bezig bent. Zo schep je duidelijkheid en relevantie voor je stakeholders.

De verhalen

Gemeenschappen sterker maken

Lector Anton Boonen werkt al jarenlang aan het versterken van gemeenschappen. Samen met talloze stakeholders en partners. Maar het werk van het lectoraat wordt vaak niet tastbaar genoeg om goed over te communiceren.

In de projectfilm over Kerkelanden, een wijk in Hilversum, maken we het werk van het lectoraat juist voelbaar en inzichtelijk.

Persoonlijke aanpak

Mensen werken graag met mensen. Daarom hebben we ons ook op Anton gericht in de film. Een persoonlijke benadering in plaats van het lectoraat als afzender, want daar bouw je niet zo makkelijk een relatie mee op.

Vanuit dat idee maakten we ook een uitnodiging voor het grote event waarop de documentaire draaide.

Laten zien wat je bedoelt

Voor Hogeschool Utrecht is het onderzoek van het lectoraat heel belangrijk. Enerzijds voor de maatschappelijke bijdrage die zij doet met het opleiden van mensen. Maar ook omdat studenten op die manier al vroeg in aanraking komen met de praktijk waarvoor zij opgeleid worden. In het onderzoek dat zij doen zit ook veel innovatiekracht, zoals deze films ook goed laten zien.

Scholen, studenten en organisaties rondom jeugd en gezin vormen samen namelijk net zo goed een gemeenschap.

Anton Boonen, Lector Duurzame Gemeenschappen Hogeschool Utrecht

"Wat Moker Media voor ons heeft gemaakt, is veel meer dan een film. Het is een instrument geworden dat ons helpt om de impact van ons werk te laten zien en onze visie op gemeenschapsontwikkeling breed te verspreiden.

Vanaf het eerste moment voelde de samenwerking als een co-creatie. De mensen van Moker namen de tijd om echt te begrijpen waar ons lectoraat voor staat. Ze luisterden, dachten mee en zorgden ervoor dat de film niet alleen inhoudelijk klopte, maar ook echt de kern van ons verhaal raakte.

De kracht van verhalen, dat is wat ik altijd probeer over te brengen. Dit zijn de verhalen uit deze wijk, dit zijn de verhalen vanuit deze school. En nu staat het op film. Geweldig!"

Ervaringen

 

Bekijk andere mini documentaires van Moker

Jouw project, opgave of thema vertaald naar een aantrekkelijk visueel product. Met onze journalistieke roots vertalen we complexe informatie naar heldere verhalen.

Wat hebben we bereikt?

  • Beleidsveranderingen in het onderwijs, omdat een van de projecten zo duidelijk waarde kon overbrengen

  • In beeld gevat wat de echte resultaten zijn van het werk dat het lectoraat doet, zodat hier duidelijk over gecommuniceerd kan worden

  • Best practices ontwikkeld voor educatieve doeleinden, zodat studenten beter worden voorbereid op de praktijk

  • Nieuwe opdrachten en financiering voor het lectoraat

  • Een blijvend en draagbaar product waarmee de relevantie van het lectoraat stevig wordt neergezet

Onze aanpak

Wetenschap vertalen naar begrijpelijke taal en concrete situaties was de eerste stap. In meerdere sessies met Anton en Team Moker hebben we een brede schets gemaakt van het werk van het lectoraat.

Daar hebben we verhalen en plekken aan gekoppeld, en zo de puzzel gelegd. Voor een groot event van het lectoraat hebben we een mini documentaire gemaakt. Die hebben we slim gestructureerd aan de hand van meerdere kleinere films, zodat we de draaidagen optimaal konden benutten.

Wat we gemaakt hebben:

  • Twee projectfilms die los gebruikt kunnen worden

  • Een korte introductievideo van het lectoraat

  • Testimonials over samenwerken met het lectoraat

  • Testimonials over de impact die het lectoraat maakt in de wijk

  • Een beeld bibliotheek waaruit het lectoraat nog lang nieuwe, kleine producties kan halen

Jade Weimer, deelnemer aan de films en Wijkmaker in Kerkelanden

“Het team maakten alles heel ontspannen en natuurlijk. Vanaf het begin voelde ik een klik, en dat hielp enorm om me op mijn gemak te voelen. Ze nemen echt de tijd om je verhaal te horen en respecteren je zoals je bent. Daardoor viel mijn spanning weg en kon ik gewoon mezelf zijn.

Wat me vooral opviel, is hoe open en oprecht geïnteresseerd ze zijn. Ze werken niet met een standaard vragenlijst, maar luisteren écht en stellen vragen die er toe doen. Het voelde niet als een interview, maar als een goed gesprek. Ik ben heel trots op het resultaat!”

Samenwerken aan een onderzoeksfilm?

Wij maken complexe thema's helder en duidelijk. Samen met de klant brengen we scherpte en focus aan. We zorgen voor een gestroomlijnde productie van hoge kwaliteit, met betrokken professionals.

Vorige
Vorige

Hoe we queer nieuwskomers de weg wijzen in de Nederlandse (seksuele) gezondheidszorg

Volgende
Volgende

Participatie: de wijk activeren van binnenuit